top of page

Så som vi ger - Höstblot 2018


"Så som vi ger, får ni... Så som ni ger, får vi"


Orden ekar ännu när jag tänker tillbaka på helgen som gått. Det är en sällsynt upplevelse och få förunnat att få vara en del av den fantastiska grupp som i helgen höll Höstblot med Ting utanför Tanumshede.

Omringade av djup skog och en sjö varpå diset låg tätt på morgonkvisten, började vi en dag som skulle utmärkas av andligt arbete i varje handling.


Foto av Linus B
Asatru Folk Assembly - Skandinaviens Altare och Banér, under Tors vakande ögon.

Deltagare kom från när och fjärran, med siktet inställt på världsarvsbygden på västkusten för att avvika från vardagen och delta i aktiviteterna. Denna handling i sig uppmärksammade vi, då den utgör en offergåva i sig själv. För den moderna människan som lever i en stressfylld bubbla, alltid uppkopplad och med ont om tid är detta den största gåvan vi kan ge makterna, och i slutändan; oss själv.

Att spendera en helg med likasinnade, fullkomligt offline från världen runt omkring men i allra högsta grad i kontakt med något extraordinärt!


 

Föreläsning

Foto av Linus B
Juha Snellman berättar om sitt författarskap

Det bjöds på föreläsning av den eminenta författaren Juha Snellman, som berättade om sitt eget liv samt filosofin och inspirationen bakom hans verk "Slavarnas Tidsålder" (Logik Förlag 2016).


Foto av Linus B
https://www.logik.se/Produkt/slavarnas-tidsalder/

Juha lyfte också fram styrkan i att beskriva vår tids enorma utmaningar genom fiktion istället för faktabaserade verk, då man genom att anspela på känslor och fantasi kan ge en starkare koppling än man anar och på så vis väcka en djupt rotad styrka.

Köp Juhas böcker på Logik Förlag :

https://www.logik.se/Produkt/slavarnas-tidsalder/


 

Lagmans Ord

Foto av Linus B
Lagman Martin berättar om Asatru Folk Assembly

Vi fick också höra Martin Klasson, Lagman i Asatru Folk Assembly och en grundare av Gautr Blotlag berätta om vad organisationen betyder för honom, och vilken roll den andlighet vi tillsammans bygger spelar i hans liv. Martin bjöd på en underhållande och väldigt träffsäker presentation och väckte många tankar kring vikten av den fria tanken, och faran med att söka trygghet i inskränkningen av den.


 

Ting

Foto av Linus B

Under vårt första Ting var ledordet struktur, och flera beslut togs kring den nationella organisationens verkande det kommande året, bland annat för den nygrundade butiken som drivs entusiastiskt av Peter och Josef. Vi har sedan grundandet i Skandinavien växt till en stark skara människor som gång på gång imponerar med sin entusiasm och önskan att vara aktiva och bygga vidare på det andliga arbete som ligger till grund för allt vi gör. Det är därför med glädje jag kan meddela att vi under tinget ytterligare säkrat stammens rötter mot de vindar som blåser i världen.


 

Vigsel

Foto Petra G.R
Vigseln börjar, ringen sluts...

Dagen hade många höjdpunkter, men den som värmde mest var vår första vigsel. Adam och Therese förenades inför gudar, förfäder och fränder ledda av Anders Nilsson i en mycket vacker ceremoni.


Foto Petra G.R
Brudparet

Tradition varvades med något större och ännu äldre när gudarnas namn åkallades i salen och brudparet uttalade sina eder till varandra. Som många gånger förr kantades ceremonin av barnens lek och skratt, en hörnsten i vår verksamhet och genom denna vigsel växer Yggdrasils krona sig större och grönare, dess stam stabilare och dess rötter sträcker sig djupare.

Ett stort tack till Adam och Therese som med stort mod och gott humör tog plats framför altaret, det var en stor ära för oss alla att få medverka.


Länge leve brudparet! 

Hell Tor!
Foto Petra G.R
Offergåvor för Asator

Många goda samtal och skratt senare, hade mörkret sänkt sig och eldarna tändes. Tiden var kommen för Torsblot och tacksägelse för den livgivande kraft vi skänkts genom regnen. Vi offrade åt Tor för skydd åt våra nyaste familjemedlemmar och styrkan att stå emot de krafter som ont vill vårt folk.

Vördnad varvades med hög energi och jag är helt säker på att vi alla kände åskgudens närvaro i ringen!


Tors namn ekade över sjön, i facklornas sken, under fallande stjärnor i skyn. Det slog mig flera gånger under dagen, men aldrig så tydligt som under blotet; vilken fantastisk tid vi lever i, när det nordiska folket vaknar ur sin slummer för att åter väcka sina förfäders gudar!

Hell Tor!

Hell Folket!

Hell Asatru Folk Assembly!


 


Linus Borgström

Folkbuilder Sverige

Asatru Folk Assembly

Foto av Petra G.R och Linus B

494 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Baldersblot

bottom of page