Vårblot på Ekavi

Lördagen den 21 Mars 2020 arrangerade Gautr och Hroptatyr blotlag en fantastisk dag för de som trotsade det stundande virulenta kaoset.


Dagen började med en rundtur bland rösen och gravhögar från Stenåldern, Bronsåldern, Folkvandringstid och Vikingatid, och som slutligen ledde till vackra Vännebosjön, känd som krigsbytesofferplats. Många märkvärdiga fynd har gjorts i bygden runt sjön, samt i själva sjön som lett många att tro att en Odenskult verkat på platsen. Med oss på rundturen hade vi en väldigt kunnig guide, Morgan, som berättade om hur man offrade vapen och annan utrustning hittats i sjön som kan ha tillhört en dåtida elitstyrka som ägt stora rikedomar.

Hroptatyr blotlag höll ett modernt Odenblot på platsen, för att åter väcka den till liv i allfaderns namn. Vår

offergåva i form av mjöd, denna anrika brygd och solens kraft destillerad helgades med vår viljekraft när vi ropade 108 namn för Oden över sjön den vackra vårdagen för att slutligen åter ge vår gåva till sjön som våra förfäder gjort. Hell Oden!

 

Med vädrets makter på vår sida fortsatte vår resa på Ekavi och blotlaget Gautrs hemvist för middag, samkväm och slutligen ett blot till Frej. Vi fick äran att vara bland de första besökarna till deras nybyggda hov, perfekt lämpat för sammankomster i en rustik och familjär miljö.

Kärnan i Asatru Folk Assembly och blotlagens verksamhet är familjen, och denna dag var inget undantag. Mellan barnens glada skratt och lekar hördes de vuxnas samtal, ömsom djupa och ömsom joviala, men alla med en påtaglig elektricitet inför kvällens ceremoni. När solen slutligen gick ner bakom träden började vi vår vandring till Ekavi och stencirkeln för att ge våra offergåvor till Frej i ett blot lett av Martin från Gautr. Detta blot uppmärksammar det stundande arbetet som våra förfäder såg, med månader av hårt arbete som skulle leda fram till en god skörd.


För oss som lever idag, står vi inför andra utmaningar. Vår värld står inför en prövning som förutsätter att vi redan gjort våra förberedelser i god tid, men också som när allting ställs på sin spets kan kräva att vi åter tar upp våra förfäders slit för att sörja för våra familjers och vårt folks behov.


Vi är skölden för våra barns framtid, och för att vårt folk åter ska se en blomstrande vår hedrar vi Frej, veraldar guð, och sänder våra gåvor till honom i Alfheim. Hell Frej!


Av Linus Borgström, Asatru Folk Assembly265 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Baldersblot