top of page

Din andliga resa - Skärvor av det GudomligaNu har några veckor gått sedan jag senast skrev här. I mitt tidigare inlägg, kallat ”Intuition”, bad jag Dig, läsaren, att prova en sak. Något som för den moderna människan, mig själv inkluderat, kan vara väldigt obekvämt; nämligen att ha skärmfri tid. Ingen Tv, ingen surfplatta och framförallt ingen telefon. Bara du och den analoga världen runt om dig. Nu när några veckor passerat, är jag nyfiken på om du provat det, och kanske framförallt om du fått några nya upplevelser? Några nya tankar? Kanske har du upplevt att du sover bättre, blir mer positiv i ditt tänkande. Men när vi pratar om andlighet, kan dessa saker tyckas vara petitesser i det stora hela, ytterligheter som förvisso påverkar oss men som de flesta inte skulle säga har med andlighet att göra. Men jag vill göra ett påstående här, nämligen att det är min bestämda tro att ingen haft en verkligt andlig upplevelse med en LED-skärm framför sig.


I tusentals år har människan haft en tanke om det ”andra”; något högre, något bortom vår värld. Alla kulturer runt om i världen har försökt förklara vad som väntar i mörkret, vad som leder till eufori, vad som gör att någon blir sjuk medan en annan blir frisk och kanske framförallt; vad som sker efter döden. Deras sökande har inte byggts på en grundidé eller en filosofisk diskussion, utan en upplevelse. Det är i människans möte med det ”andra” som vi får chansen att, om blott för en stund, få hålla en skärva av det gudomliga. Dessa möten har inte bara potentialen att förändra livet för upplevaren; utan hela världen. När vi ser tillbaka på mänsklighetens historia, ser vi dock att den som söker det andliga, är inte alltid den som kommer att uppleva den. Åren går, forskare och teologer kommer och går, men ännu har ingen lyckats knäcka koden som skulle kunna förklara vad som leder till en sådan upplevelse. Men som jag påstod tidigare; en sak de flesta upplevare har gemensamt är att de inte kollade TikTok samtidigt.


Det gudomliga kräver din uppmärksamhet, men det betyder inte att det behöver den. Det är du och jag som står att vinna i vårt sökande, men det kräver ärlighet och vilja att offra bekvämligheter, att ibland göra sådant som kan anses fånigt eller till och med gå emot vad ditt ego tycker sig representeras av. Vi blir ständigt bombarderade av intryck utifrån, intryck som vi sedan internaliserar som tillhörigheter, behov och helt enkelt vem ”du” är; men egot spelar ingen roll i ditt sökande, det har tvärtom en tendens att ”förgifta vattnen”. Traditionellt talar de flesta andliga traditioner om vikten av ”egots död” och det är inte utan anledning. Att följa den väg som ligger framför en, kan ibland uppfattas som ett ”statement” av ens omgivning, vare sig det är en väg som går med eller emot den egna tidens rådande anda.


Att söka sig till Asatron, kan uppfattas som en sväng höger eller en sväng vänster beroende på organisation. Att söka sig till en Kristen tradition kan ses som bakåtsträvande eller en Buddistisk tradition som flummig eller främmande. Det viktiga att veta är att detta endast är tillmälen som berör ditt ego, dessutom är det tillmälen från dina åskådare. Men när du gör ditt sökande till ett ”statement”, något som du identifierar dig med endast för att identifiera dig med något öppnar du dig inte bara för attack utifrån utan även för att förråda dig själv; att bygga in dig i ett hörn. Detta är ett av de vanligaste misstagen människor gör idag, vare sig det handlar om andlighet, religion, eller politik. Det är ett äktenskap mellan egot och en idé som bortser helt från det viktiga i sammanhanget; upplevelsen. Vare sig det är en profetisk vision, en övernaturlig upplevelse eller faktumet att DU föddes in i denna värld, har du i det ögonblick burit en skärva av det gudomliga och att bortse från denna är att kasta bort din del av något som är större än dig själv! Sök upplevelsen och slösa inte bort den!


82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page