top of page

Din andliga resa - Intuition


"Mänsklig intuition är den högsta formen av intelligens"

Detta påstår Gerd Gigerenzer, Direktör vid Max Planck institutet. Jag tror att han är något på spåren. När det kommer till att arbeta med runor, likt andra former av skriande eller spådom, måste man lite på sin intuition. När man drar en runa, tillsynes på måfå, kanske den inte direkt korrelerar med en erfarenhet du nyligen haft, eller något du funderar över. Detta vill jag påstå är på grund av att du helt enkelt inte värderat det ögonblicket. Låt mig förklara vad jag menar.


I dagens samhälle betyder intuition väldigt lite; man förlitar sig istället på intellektet och inlärd information. De flesta Svenskar har genomgått en skolgång som fokuserar till 95% på att repetera, minnas och återberätta information från en extern källa, inklusive deras kognitiva, politiska, kulturella och religiösa bias. Mellan varven kommer alla att ha haft den där magkänslan, den som säger att något är rätt eller fel. Ta till exempel ett enkelt quiz; en fråga ställs och du får fyra svarsalternativ. Om du svarar fel, hur många gånger har du sagt till dig själv i frustration: "Fan, det var ju det svaret jag först tänkte på!". Du är inte ensam.

Att värdera ett intuitivt ögonblick kan låta oerhört flummigt, men är i grunden väldigt enkelt. Det gäller att känna sig själv och att känna igen när detta ögonblick äger rum. Tänk tillbaka; hur känns det när du "vet" svaret på en fråga? Är det känslan av Deja Vu, som om du helt enkelt minns stunden som om du upplevt den tidigare? Får du fjärilar i magen? Kittlar det i fingrarna? Ser du en kort ljusblixt i periferin?De senaste hundra åren har forskningen kring intuition och ESP (Extra Sensory Perception) pågått i större eller mindre skala. Forskare från allehanda institut, ofta med militär inriktning, har försökt förstå sig på hur olika människor tycks kunna manifestera en intuitiv kraft, ett vetande som de ej kan veta. Från att kunna hitta ett kort i en kortlek till att identifiera ett dokument i ett låst kassaskåp på andra sidan jorden; har dessa personer en sak gemenskap: intuition. De har släppt tanken om att veta något och istället insett att de kan känna svaret. Detta är en kunskap som går att träna, även om vissa människor kommer att ha starkare förmågor än andra, har vi alla en grundläggande form av intuition som vi kan ta hjälp av i vardagen. Vare sig det handlar om genetiskt lagrad eller undermedvetet inlärd information, något vi instinktivt bär med oss eller något vi hämtar från en extern källa utanför det mänskliga medvetet är mycket svårt att säga, och i början är det egentligen fullkomligt irrelevant. För att kunna börja arbeta med din intuitio