top of page

Din andliga resa - Intuition


"Mänsklig intuition är den högsta formen av intelligens"

Detta påstår Gerd Gigerenzer, Direktör vid Max Planck institutet. Jag tror att han är något på spåren. När det kommer till att arbeta med runor, likt andra former av skriande eller spådom, måste man lite på sin intuition. När man drar en runa, tillsynes på måfå, kanske den inte direkt korrelerar med en erfarenhet du nyligen haft, eller något du funderar över. Detta vill jag påstå är på grund av att du helt enkelt inte värderat det ögonblicket. Låt mig förklara vad jag menar.


I dagens samhälle betyder intuition väldigt lite; man förlitar sig istället på intellektet och inlärd information. De flesta Svenskar har genomgått en skolgång som fokuserar till 95% på att repetera, minnas och återberätta information från en extern källa, inklusive deras kognitiva, politiska, kulturella och religiösa bias. Mellan varven kommer alla att ha haft den där magkänslan, den som säger att något är rätt eller fel. Ta till exempel ett enkelt quiz; en fråga ställs och du får fyra svarsalternativ. Om du svarar fel, hur många gånger har du sagt till dig själv i frustration: "Fan, det var ju det svaret jag först tänkte på!". Du är inte ensam.

Att värdera ett intuitivt ögonblick kan låta oerhört flummigt, men är i grunden väldigt enkelt. Det gäller att känna sig själv och att känna igen när detta ögonblick äger rum. Tänk tillbaka; hur känns det när du "vet" svaret på en fråga? Är det känslan av Deja Vu, som om du helt enkelt minns stunden som om du upplevt den tidigare? Får du fjärilar i magen? Kittlar det i fingrarna? Ser du en kort ljusblixt i periferin?De senaste hundra åren har forskningen kring intuition och ESP (Extra Sensory Perception) pågått i större eller mindre skala. Forskare från allehanda institut, ofta med militär inriktning, har försökt förstå sig på hur olika människor tycks kunna manifestera en intuitiv kraft, ett vetande som de ej kan veta. Från att kunna hitta ett kort i en kortlek till att identifiera ett dokument i ett låst kassaskåp på andra sidan jorden; har dessa personer en sak gemenskap: intuition. De har släppt tanken om att veta något och istället insett att de kan känna svaret. Detta är en kunskap som går att träna, även om vissa människor kommer att ha starkare förmågor än andra, har vi alla en grundläggande form av intuition som vi kan ta hjälp av i vardagen. Vare sig det handlar om genetiskt lagrad eller undermedvetet inlärd information, något vi instinktivt bär med oss eller något vi hämtar från en extern källa utanför det mänskliga medvetet är mycket svårt att säga, och i början är det egentligen fullkomligt irrelevant. För att kunna börja arbeta med din intuition, behöver du ta ett första steg: du måste avlägsna dig från det vita bruset. Det vita bruset, eller White Noise på Engelska, är en term som används av många som arbetar med intuition eller ESP. För att se vad som menas med detta; känn efter vad du upplever ikväll när du går och lägger dig efter en dag med arbete, sysslor, samtal och mediala intryck. Vad ser och hör du när du sluter ögonen? Du skulle kunna göra det när du läst färdigt här; gå in i ett mörkt och tyst rum, slut ögonen. Ser du bruset? Hör du det? Tusentals intryck svärmar in i våra sinnen varje dag, hejdlöst och fullkomligt obarmhärtigt lagras de inom oss och avskiljer vår kontakt med världen likt en Faraday-bur.Vad kan du göra för att avlägsna dig från detta? Det första steget är tillsynes enkelt, men kommer troligtvis inte att vara det; mindre skärmtid. I en tid av lockdowns, social distans och smittorisker sker nästan all mänsklig kontakt digitalt och som sociala djur söker vi ständigt denna kontakten på ett eller annat sätt. Men det som påverkar dig mest av allt och bygger upp det vita bruset är ljuset från din telefon, surfplatta eller dator. När du kommer hem i eftermiddag; låt telefonen ligga kvar i jackan. Hitta något annat att sysselsätta dig med; alternativt ingenting alls. Meditera. Sök den plats inom dig där bruset lättar, där din inre röst som ständigt oroar sig över pengar, relationer och tider plötsligt släpper alla världsliga ting.


Vår användning av teknologi hjälper oss oerhört mycket i vardagen; men utan ett ramverk för dess användning har den potential att sluka oss helt. Ska regler för dig själv, bygg upp en disciplin.

När det vita bruset väl lättat kommer du att börja uppmärksamma saker i din vardag som du inte lagt märke till tidigare. Synkroniciteter är en av de vanligaste upplevelserna, högst osannolika sammanträffanden, stora som små som dyker upp om och om igen. Lägg känslan på minnet. I vanliga fall avfärdar vi dessa, men nästa gång du drar en runa och söker dess innebörd; kan det vara just här som svaret ligger.


Lycka till på din andliga resa, jag hoppas detta var det sista du läste på en skärm idag!


av Linus Borgström
67 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page