top of page

Alvablot på Ekavi

Uppdaterat: 4 dec. 2019

Ohtala
Tolv bilder på Othala, några att minnas, några att hedra.

Då blev jag ombedd att skriva lite om f rfädersblot vi höll i Gautr blotlag. Den hålls för att minnas och ära våra förfäder. Genom att hedra dem och deras handlingar så ärar vi själva livets gång. Nu vill jag tillägga att trots att det är en allvarlig stämning på blotet, så är det inte så att vi står där med en förödande sorg. Snarare så känner vi en glädje och kärlek över att få vara en del av deras linje och hoppas göra dem stolta i handling och ord. Mycket svårare att göra än att säga, men man får helt enkelt försöka och ta tag i en dag i taget.

Lyckan i att leva ett liv som skulle göra ens förfäder stolta, då är det högst troligt att du även är en bra förebild till dina barn. Och handen på hjärtat, vem vill inte vara en förebild eller en hjälte i ens barns ögon det ger motivation att försöka i alla fall.

Men nu är det säkert så att de flesta som är inne här och läser, har säkert sina rutiner och ceremonier. Jag är ganska övertygad om att ni är många som håller era förfäder högt. Och att det både har höjts horn och ljus tänts runt omkring i hela norden. Detta är bra, detta är danande, detta är att hålla liv i våra traditioner. Traditioner som känns äkta i ens hjärta, traditioner som känns meningsfulla, detta är av stor vikt att vi gör.

Så hos oss är det viktigt att följa årets skiftningar och hålla blot. Vi i Gautr träffas regelbundet och vi bygger band mellan oss. Våra träffar är glädjefyllda, barnen leker och stojar, mat och dryck förtärs. Det är full fart långt in på småtimmarna och man känner att det är meningsfullt. Man har med sig en skön känsla efter varje träff. Så vi måste göra något rätt, det måste vara så.


Hell Förfäder

107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page